Acupunctuur Purmerend is lid van NVTCG Zhong, Stichting Geschilleninstantie KAB & Stichting Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen S.C.A.G
ofChristel van der Meervan Oerbouillon.
Wil je juist besparen op de boodschappen?! Maak bouillon van Groente Snij afval: KWUPS (Kombu / Wortel / Ui / Prei / Selderij)
Groente bouillon - KWUPS - geïnspireerd door De Groene Kookacademie
Zet 3 liter koud water op (koud om de mineralen uit de groente te extraheren)
Kombu 2 stukjes
Wortel inclusief de kontjes 2 stuks
Ui 1 hele en van 2 de schillen
Prei 1 hele wassen: insnijden tot en met start zanderige deel; uitwassen als een waaier
Selderij 1 stengel in de zomer selderij stengels; in de winter knolselderij
Jeneverbessen/
3 blaadjes laurier / el foelie / handje gedroogde shitake paddenstoelen/
medjoul dadel
Zachtjes tegen de kook aan voor 20 min; groente is daarna helemaal leeggetrokken en kan weg
In de soep kunnen alle restjes groente, bruine plekjes en slap of juist verhard; geen probleem; echter geen schimmel.
Snijafval bewaren in papieren zak in de koelkast
Wees wel voorzichtig met nachtschade (aardappel, tomaat, paprika, peper, aubergine)
Je kan er soep van maken of rijst, pasta etc in koken voor toevoegen mineralen
Afhankelijk van de richting waarin je gaat koken kan je gember/ citroengras etc toevoegen
Of juist meer mediterrane kruiden
Bottensoep
Voeg aan onderstaande recepten toe voor extra voeding:
Stuk Kombu (zeewier; verkrijgbaar bij Toko of Reformwinkel) voor aanvulling van de mineralen
Een zuurtje; bijvoorbeeld citroen/azijn/zure wijn/vlierbessensap etc. om met de kombu echt het merg uit de botten te trekken om je eigen botten te voeden (en daarmee het waterelement: Nier & Blaas te versterken)
Bronvermelding: https://www.landleven.nl/inspiratie/lekker-eten/2014/september/zelf-bouillon-maken
Kippenbouillon
Leg een
soepkip in een ruime pan en giet er ongeveer twee liter water bij. Breng het
geheel aan de kook en schep af en toe het witte schuim weg. Voeg grof gesneden
groenten toe (ui, prei, wortel, bleekselderij), wat verse kruiden (tijm,
laurier) en specerijen (kruidnagel, foelie, peperkorrels). Laat de bouillon
minimaal twee uur trekken, net niet tegen de kook. Haal het vlees van de botten
en houdt het apart. Laat de bouillon nog 2 uur verder trekken, net niet tegen
de kook. Zeef daarna het geheel, breng het op smaak met zout en peper en
gebruik het vlees als vulling voor de soep.
Runderbouillon
Deze maak je op dezelfde manier als kippenbouillon, maar vervang het kippenvlees door runderschenkel (of poulet en mergpijp) en voeg wat jeneverbessen en twee teentjes knoflook toe.
Na het zeven van de bouillon kan je ook elke dag een kopje bouillon drinken zoals een kopje thee.
Vul de bouillon aan met verse groente voor een lekker kopje soep.
Kook de rijst in de bouillon voor smakelijke en voedzame rijst.
Voor nog meer gezonde Kookinspiratie: Rineke Dijkinga