Blog Post

Soep-bouillon

Debby • 20 november 2023

Voedzame bouillon

Heb je zelf geen zin of tijd om gezonde bouillon te maken?!
Je kunt prachtig mooie bouillon in een glazen fles ook kopen bij mijn collega's
Coen Suurland van Hot Shot Bone Broth

ofChristel van der Meervan Oerbouillon.


Wil je juist besparen op de boodschappen?! Maak bouillon van Groente Snij afval: KWUPS (Kombu / Wortel / Ui / Prei / Selderij)

Groente bouillon - KWUPS - geïnspireerd door De Groene Kookacademie

Zet 3 liter koud water op (koud om de mineralen uit de groente te extraheren)

Kombu 2 stukjes

Wortel inclusief de kontjes 2 stuks

Ui 1 hele en van 2 de schillen

Prei 1 hele wassen: insnijden tot en met start zanderige deel; uitwassen als een waaier

Selderij 1 stengel in de zomer selderij stengels; in de winter knolselderij

Jeneverbessen/ 3 blaadjes laurier / el foelie / handje gedroogde shitake paddenstoelen/ medjoul dadel

Zachtjes tegen de kook aan voor 20 min; groente is daarna helemaal leeggetrokken en kan weg


In de soep kunnen alle restjes groente, bruine plekjes en slap of juist verhard; geen probleem; echter geen schimmel.

Snijafval bewaren in papieren zak in de koelkast

Wees wel voorzichtig met nachtschade (aardappel, tomaat, paprika, peper, aubergine)


Je kan er soep van maken of rijst, pasta etc in koken voor toevoegen mineralen

Afhankelijk van de richting waarin je gaat koken kan je gember/ citroengras etc toevoegen

Of juist meer mediterrane kruiden




Bottensoep

Voeg aan onderstaande recepten toe voor extra voeding:

Stuk Kombu (zeewier; verkrijgbaar bij Toko of Reformwinkel) voor aanvulling van de mineralen

Een zuurtje; bijvoorbeeld citroen/azijn/zure wijn/vlierbessensap etc. om met de kombu echt het merg uit de botten te trekken om je eigen botten te voeden (en daarmee het waterelement: Nier & Blaas te versterken)


Bronvermelding: https://www.landleven.nl/inspiratie/lekker-eten/2014/september/zelf-bouillon-maken

Kippenbouillon

Leg een soepkip in een ruime pan en giet er ongeveer twee liter water bij. Breng het geheel aan de kook en schep af en toe het witte schuim weg. Voeg grof gesneden groenten toe (ui, prei, wortel, bleekselderij), wat verse kruiden (tijm, laurier) en specerijen (kruidnagel, foelie, peperkorrels). Laat de bouillon minimaal twee uur trekken, net niet tegen de kook. Haal het vlees van de botten en houdt het apart. Laat de bouillon nog 2 uur verder trekken, net niet tegen de kook. Zeef daarna het geheel, breng het op smaak met zout en peper en gebruik het vlees als vulling voor de soep.


Runderbouillon

Deze maak je op dezelfde manier als kippenbouillon, maar vervang het kippenvlees door runderschenkel (of poulet en mergpijp) en voeg wat jeneverbessen en twee teentjes knoflook toe.


Variaties

Na het zeven van de bouillon kan je ook elke dag een kopje bouillon drinken zoals een kopje thee.

Vul de bouillon aan met verse groente voor een lekker kopje soep.

Kook de rijst in de bouillon voor smakelijke en voedzame rijst.


Voor nog meer gezonde Kookinspiratie: Rineke Dijkinga



rouwverwerking met acupunctuur
door debby 3 december 2024
rouwverwerking ondersteunen met acupunctuur
door info 17 januari 2024
De snelste oplossing staat wellicht al in jouw keukenkastje: een kloddertje kokosolie.
door Debby 22 november 2023
Gelukkig leert de ervaring dat zo'n naaldje steeds minder eng wordt en dat het achteraf gezien heel erg meevalt.
door Debby 21 november 2023
Waarom vraag de acupuncturist om uw tong uit te steken?
door Debby 19 november 2023
Een goed ontbijt: Voedend en verwarmend voedsel
door Debby 18 november 2023
Wat kun je zelf doen om je herstelproces te ondersteunen
door Debby 18 november 2023
Acupunctuur kan ondersteunen voor het verminderen van huidklachten samen met de schoonheidsspecialiste
door Debby 17 november 2023
Uit eigen keuken: goedkoop & gezond
ECIWO
door Debby 14 november 2023
uitleg over ECIWO acupunctuur
door Debby 13 november 2023
Basis Bio Regulatie Systeem
Meer posts
Share by: