Acupunctuur Purmerend is lid van NVTCG Zhong & Stichting Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen S.C.A.G
Congee
Congee (ook wel rijstpap, granenpap (bijvoorbeeld havermout), porridge of
jook genoemd) is een pap van graan gekookt in water. Afhankelijk van de
toevoegingen kan een Congee dik of dun qua consistentie zijn en zoet of hartig
smaken.
In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden Congees al eeuwenlang gebruikt.
Een Congee voedt het lichaam en bevordert de gezondheid. Granen geven
essentiële voedingsstoffen om de dagelijkse bezigheden uit te kunnen voeren.
Zij hebben een neutrale energie en ondersteunen het functioneren van Milt en
Maag. Congee is gemakkelijk verteerbaar, versterkt het Bloed en de Qi,
tonifieert de Milt, bevordert de opname van voedingsstoffen en harmoniseert de
vertering.
Basis recept congee :
1 deel zilvervliesrijst (eventueel in combinatie met gierst, spelt, haver of
andere granen)
5 à 6 delen water
(of rijstmelk of havermelk)
een stukje Kombu (zeewier) of wat Arame zeewier
een paar plakjes gember
snufje zout
Voor de zoete variant kan je dadels, gewelde abrikozen, appel, banaan, noten en zaden etc. toevoegen.
Voor de hartige variant kan je misosoep, dashi of een andere bouillon toevoegen en dan eventueel aanvullen met kleingesneden groenten.
Bereiding
:
1. Was de Rijst en laat een nacht (ongeveer 12 uur) weken.
2. Gooi het weekwater weg.
3. Zet de rijst op in een ruime hoeveelheid water (5 à 6 delen), met snufje zout. Voor het verbeteren van de verteerbaarheid en het toevoegen van extra mineralen, voeg eventueel een stukje Kombu toe.
4. Breng de rijst aan de kook. Laat het gerecht minimaal 4 uur zachtjes koken op de laagst mogelijke vlam (plaatje eronder) of petroleumstel. Hoe langer de congee kookt, hoe krachtiger hij wordt. Je kan ook het pannetje in een hooimadam plaatsen.
5. Gezien de lange bereidingstijd kan je de congee in een grotere hoeveelheid maken, bijvoorbeeld in het weekend. Per dag kan je er dan een portie als ontbijt van afhalen en opnieuw verwarmen in een aparte pan.
Een leuke suggestie is ook:
Zoete Peer Kardemon Congee (neutrale congee die Damp en slijm oplost)
Rijst: 100 gr
Water: 1 liter; onderweg vocht wellicht aanvullen om aanbranden te voorkomen
Kardemon: 6 peulen
Steranijs: 1
Peer: 3
Kookduur: 45 – 90 minuten
Was de rijst tot het water helder blijft
Zet de rijst met vloeistof op laag vuur op
Houdt het tegen de kook aan gedurende de kooktijd
Schil de peren; snijd ze in kwarten; haal de klokhuizen eruit en snij ze in stukjes
Voeg peren en kruiden (niet alles in 1x!! Proef wat je lekker vindt; eruit halen lukt niet meer...) aan de rijst toe.
Havermoutpap
Mocht je toch lekker willen ontbijten en heb je geen uren de tijd?! Maak dan een kom havermout.
1. Meng 1 deel havermout met 1½ deel water, rijstmelk of havermelk in een pan.
2. voeg wat zeewier toe voor het aanvullen van de mineralen en de verbetering van de vertering.
3. Breng de havermout aan de kook. Laat het gerecht minimaal 20 minuten zachtjes koken op de laagst mogelijke vlam (plaatje eronder) of petroleumstel. Je kan ook het pannetje in een hooimadam plaatsen. Ondertussen kan je douchen en je tanden poetsen….
4. Uiteraard kan je er voor de lekker wat vers fruit, gedroogd fruit, noten en/of geroosterde zaden toevoegen.
5. Wanneer je het vaak koud hebt bestrooi het gerecht voordat je het gaat eten met een beetje kaneel of gemberpoeder.
Zelf havermelk maken: https://www.youtube.com/watch?v=-vWdHet-CgU&t=49s
Een mooie podcast over voeding en waarom een warm havermout ontbijt toch ook weer niet voor iedereen werkt. Een mooi gesprek tussen mijn collega's Owen van de Ridder & Jutta Koehler: https://open.spotify.com/episode/2RA8DBE3tPMYKgQlBULmuk
voor variaties voor een gezond ontbijt inspiratie van Rineke Dijkinga
of Jutta Koehler