Blog Post

Glucose Revolutie

10 december 2024

Balanceren van Glucose- & Fructose pieken in je bloed

Glucose Revolutie


Zo'n 25 jaar geleden had ik een drukke baan, volgde een opleiding & stond dagelijks in de file. Daarnaast liep ik een halve marathon op paaseitjes....


En op een dag kwam ik mijn bed niet meer uit van vermoeidheid. Ik sliep 16 uur per dag. Ook met open raam, terwijl er in de tuin een hardhouten schuttingdeel met een elektrische zaag door midden werd gezaagd, sliep ik.

Ik las boeket reeks boekjes omdat het daar niet zoveel uitmaakte dat ik niet kon onthouden wat er op de pagina ervoor gebeurd was.


Ik kwam in aanraking met mind fullness (mediteren & andere vormen van energiewerk).

En ik ging rigoureus op dieet. Ik heb bijna 2 jaar lang zo goed als geen suiker gegeten om mijn waarschijnlijke reactieve hypoglykemie te verminderen.

En dat is best een uitdaging. Suiker wordt namelijk gebruikt als conserveringsmiddel. Het zit dus niet alleen in koekjes & taart. Maar ook in de meeste vleeswaren, kant & klare sausjes & dressingen, brood etc.

Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd of een zak paaseitjes. Doordat de alvleesklier te veel insuline produceert, daalt de bloedsuikerspiegel. Dat kan klachten geven die lijken op de symptomen van een hypo (hypoglykemie). Gemiddeld gebeurt dit een paar uur na het eten. Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Het advies is om vervolgens een glas frisdrank te drinken om je bloedsuiker te verhogen.... En zo worden de pieken en dalen steeds groter.


En heel langzaam ging het weer beter me.

Ik heb een studie gedaan, eigen bedrijf opgestart & ik eet inmiddels ook weer chocola, taart & koekjes.

Maar de eerlijkheid gebied dat mijn lijf het beter doet op helemaal niet, dan op een beetje wel, want dat wordt altijd meer. Is het niet op dezelfde dag, dan wel in de loop van de week of de maand. En dan weer stoppen met zoet vraagt heel veel wilskracht.

Dit wordt ook wel een suikerverslaving genoemd...

Het zal je ook niet verbazen dat ik in de winter altijd een paar kilo aankwam, die er dan in de zomer wel weer afgingen.

Totdat de overgang zijn intrede deed....

Met geen mogelijkheid dat er een kilo afging.

Nou ja oké iets meer Debby om van te houden


In de loop van de tijd heb ik me verdiept in Westerse Voedingsleer. In Chinese Voedingsleer. Ik ben zelfs een jaar naar een koksopleiding voor Natuurvoeding geweest. Inmiddels is mijn gemiddelde kookrepertoire uitgebreid met congee's & bottensoep.

Maar caramba gezond koken, wat kan het een tijd kosten om het lekker en gevarieerd te doen op een manier die niet zo in makkelijk in mijn gemiddelde kookrepertoire invoegt. Dus zeker als ik moe ben, schiet het erbij in. Niets menselijks is mij vreemd.


En toen kreeg ik onlangs het boek Glucose Revolutie van Jessie Inchauspé in handen.

Wat blijkt er de afgelopen 10 jaar veel onderzoek gedaan te zijn!

Wat heb ik toch moeilijk gedaan over goede en slechte suikers... (en ja in de minder bewerkte suikers zit nog iets van een mineraal, maar mijn bloedsuiker vliegt er nog steeds de lucht van in, met alle vermoeidheid als antwoord van mijn lijf)


Je kan haar ook volgen op Instagram & Facebook: Glucose Goddess


Op de één of andere manier inspireert dit boek mij ontzettend om net iets anders te gaan eten.

Zo ben ik mijn lunch uit elkaar gaan pulken: eerst de sla en komkommer, dan het beleg & gelukkig hield ik altijd al van een lekkere boterham met roomboter. Eet ik bij mijn diner eerst de groente, dan het vlees en dan de aardappelen. En voor mij de grootste stap: ik eet nu 's morgens hartig.

En ja ik kan niet anders zeggen dat ik meer energie heb & ook niet meer zo taal naar zoetigheid, ondanks dat het buiten best koud is.

En die pijntjes hier en daar lijken ook wel minder & ik slaap beter.


Als therapeut vraag ik mij af of op deze manier eten ervoor zorgt dat chronische laaggradige ontstekingen ook verdwijnen uit het lichaam, waardoor bijvoorbeeld mensen met reuma, arthritis, jicht, fibromyalgie etc. , minder klachten zouden kunnen krijgen.



Omdat ik van mening ben dat je iets langer volhoudt wanneer je snapt waarom je het doet: Lees het boek!

Het is niet de bedoeling om het hier over te typen. Het is ook te leen bij de bieb.


En mocht je een lijf met een hele grote gebruiksaanwijzing hebben: Overleg eerst met je huisarts.

Luister goed naar je lijf. Wees lief voor jezelf.


Maar een kleine samenvatting van de suggesties om je bloedsuiker waardes stabiel te houden:


Actie 1    Eet in de goede volgorde: Eerst vezels (groente), dan eiwitten en vetten, en als laatste zetmeel en suikers (koolhydraten)

Experiment: Eet bij je eerstvolgende maaltijd eerst de groente, dan de eiwitten en als laatste de koolhydraten en sta stil bij hoe je je voelt na het eten, vergeleken met hoe je je normaal voelt.


Actie 2    Voeg een groen voorgerecht toe - dus een EXTRA salade voordat je aan je gewone eten begint - voor EXTRA vezels

Wil je brood met gezonde vezels erin? Ga voor roggebrood

Experiment: Kies je favoriete groente of salade. Maak het met zorg klaar en eet het voorafgaand aan je lunch en je avondeten. Hou dit een week vol. Let op je cravings en of ze veranderen.


Actie 3    Stop met calorieën tellen

De ene calorie is de ander niet!

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zich richten op in balans houden van hun bloedsuikerspiegel meer gewicht kunnen verliezen, terwijl ze meer calorieën eten dan mensen die minder calorieën eten maar hun glucosepieken in stand houden


Actie 4    Voorkom een ontbijtpiek

Ontbijt hartig; In Japan bestaat het traditionele ontbijt uit misosoep, rijst en bijgerechten; In Turkije kun je je dag starten met komkommer en paprika met geitenkaas en olijven; De Schotten eten gerookte vis bij hun scrambled eggs (roerei) en bij ons is een gekookt eitje traditioneel onderdeel van het ontbijt.

Experimentje 1: Maak een lijst van de ingrediënten van jouw ontbijt. Welke bestaan uit zetmeel? Waarin zitten suikers? Misschien eet je alleen suikers en zetmeel bij het ontbijt?

Experimentje 2: Eet als ontbijt een hartige lunchmaaltijd. Wat gebeurt er? Hoe voel je je?


Actie 5     Suiker = suiker, dus kies op smaak - Geniet met mate


Actie 6     Eet het zoet liever als toe (toetje) dan tussendoor

Experimentje: Als je de neiging hebt om als tussendoortje iets zoets te nemen, leg het dan weg, in de koelkast of elders, om als toetje te eten


Actie 7    Grijp voor het eten naar de azijn - dit advies niet opvolgen bij maagaandoeningen

Je wilt vast geen azijn op je brownie druppelen,

maar je kunt wel, voordat je zoetigheid eet, een glas water met een eetlepel azijn drinken (voor behoud van je tandglazuur drink dit op met een rietje! & drink nooit onverdunde azijn en al helemaal geen schoonmaakazijn) - dit vermindert de grote van de glucose- en insulinepieken


Actie 8    Beweeg na het eten

tot zelfs 3 kwartier na het eten doe iets van beweging heeft effect. Denk aan 10 á 20 minuten wandelen of 10 minuten kracht- en weerstandsoefeningen (bijvoorbeeld >30x squaten of opdrukken) - Je zult zelf een beetje moeten uitzoeken wat het beste werkt.

Experimentje: Geef een cijfer aan hoe je je voelt als je gewoon blijft zitten nadat je zoetigheid hebt gegeten. Geef een cijfer aan hoe je je voelt na het eten van dezelfde zoetigheid en een wandeling van 20 minuten. Hoe is het gesteld met je energieniveau? Hoeveel honger heb je in de uren erna?


Actie 9    Als je toch wilt snacken, neem dan iets hartigs

bijvoorbeeld

een eetlepel notenpasta

kommetje volle yoghurt met een handjevol pecannoten

kommetje volle yoghurt met een lepel notenpasta erdoor geroerd

handje vol worteltjes met een eetlepel humus

handjevol macadamianoten en een blokje pure chocolade met een cacaogehalte van 90%

paar blokjes kaas

appelpartjes met wat blokjes kaas

met notenpasta besmeerde appelpartjes

paprikareepjes met een eetlepel guacamole

bleekselderij met notenpasta

handjevol knabbelbacon

hardgekookt ei met een scheutje pittige saus

lichtgezouten kokosschilfers

crackers met zaden met een plakje kaas

plakje ham

zachtgekookt ei met een snufje zout en peper


Actie 10    Kleed de koolhydraten goed aan

als je kiest voor koolhydraten...

brood, mais, couscous, pasta, polenta, rijst, tortilla's, taart, chocoladerepen, muesli, koekjes, crackers, fruit, granola, warme chocolademelk, ijs of andere zoetigheid

... combineer ze dan met vezels, vet en/of eiwitten:

groenten, avocado, bonen, roomboter, kaas, room, eieren, vis, volle yoghurt, vlees, noten, pitten en zaden



Volgens de schrijfster werken de acties in het boek voor iedereen. Wie je ook bent, wanneer je de koolhydraten als laatste eet en je groente als voorgerecht neemt, zullen je glucosewaarden stabieler zijn. Een hartig ontbijt geniet de voorkeur. Azijn en lichaamsbeweging stellen je in staat om zoetigheid te eten en gezond te blijven.

Maar binnen een bepaalde voedselcategorie - bijvoorbeeld het nagerecht - kan wat voor de een werkt bij de ander verkeerd uitpakken.

Zo kan de een wel een koekje eten en de ander niet zonder glucosepiek, maar kan die tweede misschien toch wel weer goed gaan op appeltaart.

Het gaat erom om te leren luisteren naar jouw lichaam. Wat past bij jouw lijf.

EHBC - Eerste Hulp Bij Cravings

Ondanks alle acties, kun je soms opeens ontzettend hunkeren naar suiker. Zo blijf je de hunkering de baas:

  1. geef een craving 20 minuten de tijd om te betijen - als de craving is ontstaan door dalende glucosewaarden, zal hij dan verdwenen zijn
  2. kill je craving - denk je na 20 minuten nog aan zoetigheid, bewaar het dan als toetje na de volgende maaltijd
  3. drink een groot glas water met een eetlepel appelazijn (of minder wanneer het je teveel is) voordat je de zoetigheid eet
  4. kleed koolhydraten aan. Eet een ei, een handjevol noten, een paar lepels volle yoghurt of wat gegrilde broccoli voordat je toegeeft aan je craving
  5. Eet het - als je dan toch die suiker opeet, geniet ervan!
  6. Kom in beweging - gebruik je spieren en kom in het uur erna in beweging. Ga wandelen of doe wat squats. Kijk maar wat jij prettig vindt.
  7. Tips voor de kroeg: naast spa rood of blauw geeft droge wijn de minste glucosepiek
  8. kijk op de verpakking bij de voedingswaarde. Koolhydraten waarvan voedingsvezel ...% en waarvan suikers ...% - Kies voor minimaal 20% vezels. Als het minder is, kun je het beter niet eten

experimentje 1: pak uit je voorraadkast iets wat je vaak eet. Bekijk het voedseletiket en check of het een piek zal veroorzaken. Zit er suiker bij de eerste 5 ingrediënten? Is de vezelverhouding minimaal 20%?



Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.


hartengroet,


Debby


rouwverwerking met acupunctuur
door debby 3 december 2024
rouwverwerking ondersteunen met acupunctuur
door info 17 januari 2024
De snelste oplossing staat wellicht al in jouw keukenkastje: een kloddertje kokosolie.
door Debby 22 november 2023
Gelukkig leert de ervaring dat zo'n naaldje steeds minder eng wordt en dat het achteraf gezien heel erg meevalt.
door Debby 21 november 2023
Waarom vraag de acupuncturist om uw tong uit te steken?
door Debby 20 november 2023
Soep gemaakt van een goede bouillon verbeterd de gezondheid. Zeker aan te raden bij burn-out (bijnier uitputting) en reumatische klachten (botvergroeiing)
door Debby 19 november 2023
Een goed ontbijt: Voedend en verwarmend voedsel
door Debby 18 november 2023
Wat kun je zelf doen om je herstelproces te ondersteunen
door Debby 18 november 2023
Acupunctuur kan ondersteunen voor het verminderen van huidklachten samen met de schoonheidsspecialiste
door Debby 17 november 2023
Uit eigen keuken: goedkoop & gezond
ECIWO
door Debby 14 november 2023
uitleg over ECIWO acupunctuur
Meer posts
Share by: