Rouwverwerking

Rouwverwerking


Toen ik in 2008 startte met mijn Westers medische basiskennis & acupunctuuropleiding, wist ik al waar ik mijn scriptie over wilde schrijven: iets over rouw & acupunctuur. De stages die ik liep bevestigde dit idee. Vaak wanneer ik vroeg: wanneer is uw klacht begonnen? En wat is er in die tijd gebeurd? Kreeg ik als antwoord dat er iemand in de omgeving was overleden.

De erfenis waar ik deze opleidingen uit betaalde, gaf weliswaar ruimte om een lang gekoesterde wens vorm te kunnen geven, maar deed ook pijn. Mijn beide ouders zijn (veel te) jong overleden. Gezintechnisch heb ik 2 kinderen, maar wanneer je systemisch gaat kijken, is mijn zoon het 4e kind en mijn dochter het 5e kind in de kinderrij.

De scriptie schreef bijna zichzelf; hoewel de informatie toen nog niet zo voor het opscheppen lag over dit onderwerp, viel de voor mij bruikbare informatie mij toe. Net als de deelnemers aan mijn scriptieonderzoek.
En zo was het scriptieonderzoek ook een helende reis voor mijzelf.
En mag ik in mijn praktijk mooie sessies doen, om dat wat het leven mij leerde zo door te kunnen geven aan cliënten.

Om er toch ook later achter te komen dat mijn persoonlijke rouwwerk een doorlopende reis is.
Met de 3-jarige en de vervolgopleiding Ambacht van het Hart van Phoenix, mag ik mij inmiddels naast acupuncturist ook psychosociaal coach noemen. 
Op mijn verlanglijstje qua opleiding staat nu eerst systemisch werk om daarna de nascholing 'Op de rand van het licht: over rouw & Ritueel' te kunnen doen bij Phoenix.

Wat kan ik al wel voor je kan doen met acupunctuur & rouwverwerking:

Rouwverwerking

Ieder mens wordt op een bepaald moment in het leven, geconfronteerd met het overlijden van een dierbare. De dood waarop rouw en verdriet volgen, hoort bij het leven, evenals geboorte, als begin van nieuw leven waarop vreugde en blijdschap volgen.

Vroeger werd het woord rouwverwerking voorbehouden rond verliesverwerking rond de dood. Echter ook verlies in de vorm van gezondheidsachteruitgang (b.v. dementie, kanker, hartklachten, diabetes), echtscheiding, ontslag, e.d. leiden tot een rouwproces.

Om tot verliesverwerking te komen worden er spontaan allerlei processen en reacties op gang gebracht. Om de verschillende reacties te kunnen plaatsen in een breder kader en om zicht te krijgen op de manier waarop rouwprocessen over het algemeen verlopen, wordt het rouwproces vaak onderverdeeld in rouwtaken. Het volbrengen van de taken leidt, na enige of langere tijd, uiteindelijk tot een moment waarop men kan zeggen dat het verlies 'verwerkt' is. Het is het moment waarop nabestaanden het verlies aanvaard en geaccepteerd hebben, het moment waarop zij zichzelf en hun leven aangepast hebben aan het feit dat de dierbare voorgoed verdwenen is en het moment waarop de draad van het leven weer kan worden opgepakt. Echter elk verlies is persoonlijk.

Acupunctuur
Het eerste effect van emotionele gebeurtenissen op het lichaam is dat zij de circulatie en transformatie van Chi (energie/levenskracht) verstoren. Bij een grote emotionele shock, zoals het overlijden van een dierbare, is het mogelijk dat het Chi niet alleen verstoord raakt, maar ook gaat stagneren. Dat stagneren kan je vergelijken met gevoel alsof je opgesloten zit in een harnas.

Rouwenden hebben vaak lichamelijke klachten zoals, benauwd gevoel op de borst, problemen met slikken, droge mond, gebrek aan energie, slaapverstoringen, prikkelbaarheid, spierverslappingen, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, verminderde eetlust, verlaagde weerstand e.d.

 Acupunctuur helpt bij het opruimen van blokkades (stagnaties) en zorgt ervoor dat de Chi (energie/levenskracht) weer vrij kan stromen. Het is dus niet zo dat het verdriet kan worden "weg-geprikt" met acupunctuur. Maar door het in beweging brengen van de Chi, gaat de deur weer een klein stukje open; Kan er weer wat "frisse lucht" naar binnen. Hierdoor kunnen deze lichamelijke klachten afnemen of zelfs geheel verdwijnen, waardoor de rouwende zich, binnen de gegeven omstandigheden, comfortabeler zal voelen.

Chinees gezegde (H. de Mönnink - Verlieskunde, handreiking voor de beroepspraktijk)
Het is niet te voorkomen dat vogels van droefheid landen op onze schouders. Wel is te voorkomen dat zij nesten bouwen in ons haar.

Klik hier voor artikel op site beroepsvereniging NVTCG Zhong.

Behandelervaring Nancy
In oktober 2014 overleed mijn man. Mijn grote liefde en zielsverwant. We wisten al een tijdje dat hij door ziekte niet lang meer te leven had. Toch komt de dood onverwacht. Je kunt je niet voorbereiden op een verlies dat zo groot is. De eerste maanden leefde ik in een roes. Eigenlijk is het overleven wat je doet. Een zeer stressvolle periode voor lichaam en geest.

Na anderhalf jaar zat ik vast in mijn verdriet. Dat uitte zich lichamelijk in druk op de borst, het gevoel van een dichtgeknepen keel en aanvallen van eczeem. Ik voelde me uitgeput en somber. Ik besloot hulp te zoeken en na wat zoeken naar informatie op internet kwam ik terecht op de website van Debby. Wat ze schreef over verliesverwerking en verstoring van je levenskracht sprak me aan. We maakten een afspraak en ik voelde me gelijk zeer op mijn gemak. De nadruk lag in het begin vooral op het behandelen van lichamelijke klachten en na een tijdje bespraken we op een natuurlijke en ongedwongen manier ook de dingen die je meemaakt bij het verwerken van een verlies. Debby heeft daarvoor veel begrip en ze weet hoe het is om een geliefde te moeten missen. Het is heel fijn om je zo begrepen te voelen.

De behandelingen met acupunctuur hebben mij goed geholpen. Het gevoel van vastzitten verdween en mijn huid werd rustig. Na een tijdje werden ook de benauwdheidsklachten minder. Hoe bizar dat Debby door voelen en meten aan pols en tenen precies je zwakke plek weet te vinden. Het geheim van de acupunctuur. Natuurlijk is het niet zo dat de behandelingen de pijn en het verdriet volledig wegnemen maar voor mij is het wel een zeer waardevolle ondersteuning in het rouwproces geweest.

 

Toen ik deze aanbeveling op Facebook zette reageerde een deelneemster van mijn scriptieonderzoek hierop met:
Volledig mee eens. Debby heeft ook mij er doorheen geholpen. Ben haar nog steeds dankbaar.


Een mooi gesprek op Oersterk podcast #169 d.d. mei 2024 tussen Richard de Leth & directeur Landelijk Expertisecentrum Sterven Ineke Visser: https://www.youtube.com/watch?v=mKtbe7-fDVY
Ineke Visser: ‘Als je sterft dan word je geboren in een andere wereld’

Share by: